Vánoce tu budou co nevidÄ›t, a co se pojà k Vánocům, mimo Äasu tráveným s rodinou a také různými vánoÄnÃmi zvyky a dárky? PÅ™ece spousta dobrého jÃdla. U nás je vánoÄnà menu vÃceménÄ› ustálené. Rybà Äi houbová polévka, smažený kapr s bramborovým salátem, vánoÄnà cukrovÃ. Toto menu si samozÅ™ejmÄ› každá domácnost pÅ™izpůsobuje podle sebe.
Ale vÃte, co jedà rodiny v různých státech napÅ™ÃÄ celým svÄ›tem? PojÄme se na to spoleÄnÄ› podÃvat.
Španělsko
Ve Å panÄ›lsku se koná na Vánoce tradiÄnà vánoÄnà obÄ›d. Ten zaÄÃná polévkou sopa de galets, což je masový vývar, který je doplnÄ›ný tÄ›stovinami ve tvaru skořápek. Vývar je tvoÅ™en ze smÄ›si kuÅ™ecÃch prsou, vepÅ™ového masa a zeleniny. Polévka se poté jeÅ¡tÄ› doplňuje mletým masem, z kterých se vytvořà masové kuliÄky.
Německo
StÅ™edem nÄ›mecké vánoÄnà hostiny je vánoÄnà husa. StejnÄ› jako u nás, je navázána na svátek Svatého Martina, ovÅ¡em NÄ›mci ji volà i ke Å¡tÄ›droveÄernà veÄeÅ™i. Husa se plnà nádivkou, nejÄastÄ›ji z jablek, kaÅ¡tanů, cibule, suÅ¡ených Å¡vestek a majoránky. Poté se podává doplnÄ›ná Äerveným zelÃm, kysaným zelÃm a knedlÃky.
Itálie
V různých koutech Itálie se podává jiné vánoÄnà jÃdlo. V nÄ›kterých Äástech se podávajà ryby, které jsou pÅ™ipravené na sedm různých způsobů. JednÃm z nich je tÅ™eba solená treska, druhou zase kalamáry. V jiných Äástech zemÄ› se podává jehnÄ›Äà peÄené v troubÄ›, nebo peÄená drůbež, která je doplnÄ›na omáÄkou. NezapomÃnejme ani na dezerty. TradiÄnÃm vánoÄnÃm dezertem je panettone, dort z mÄ›kkého tÄ›sta, jehož tÄ›sto je doplnÄ›no kandovaným ovocem, rozinkami, oÅ™ÃÅ¡ky a Äokoládou.
Anglie
HlavnÃm bodem pro anglickou kuchyni v obdobà Vánoc, je vánoÄnà pudink. A nejenom v Anglii, tento pudink je tradicà i v Irsku a nÄ›kterých Äástech Spojených států Amerických. Pudink se vyrábà z vajec, melasy, nejrůznÄ›jÅ¡Ãho koÅ™enà a suÅ¡eného ovoce, hlavnÄ› hrozinek. PÅ™e podávánÃm se pudink poleje brandy a zapálà se.