Alobal má obvykle každý z nás pořád doma, je to skvělý pomocník a využíváme ho zejména v kuchyni. On má ale i jiné praktické využití. Víte jaké?
Máte doma alobal? Využít ho můžete nejen při pečení nebo grilování!
Hliníkovou fólii známe všichni jako alobal. A do něj balíme zejména maso, sýry nebo zeleninu na grilování. Má totiž skvělé vlastnosti, nespálí se, jídlo v něm vydrží, šťáva z masa nevyteče a stejně tak nevyteče upečený nebo ugrilovaný sýr. Do alobalu také často balíme dětem svačinky nebo v něm uchováváme potraviny. Alobal je zkrátka známý hlavně jako pomocník v kuchyni. Vy ho ale můžete využít i jinak. A víte jak? Pomůže vám třeba i s praním.
Jaký alobal koupit
Pokud se v obchodě zastavíte u regálu s alobaly, zjistíte, že ne každý je stejný. Obvykle totiž můžete zpozorovat, že se kvalita alobalu odráží od toho, jak je silný. Pokud chcete alobal využít vyloženě v kuchyni, tedy pro přípravu masa, sýrů, uzenin nebo zeleniny například na grilu, je určitě rozumné brát alobal extra silný. Je tlustší, než normální alobal, takže opravdu máte jistotu, že během vaření vám z něj nic nebude vytékat. Hodí se také pro přikrytí pekáče a podobně. Tenčí a i levnější variantu alobalu pak můžete využít na balení právě zmíněných svačinek nebo pro zabalení pečiva nebo zeleniny. Alobal má dobré izolační vlastnosti a potraviny udrží v čerstvosti delší dobu.
Chytré využití alobalu v domácnosti
No ale samozřejmě, že nejen při vaření je vhodné alobal používat. On se vám bude hodit třeba také v případě, že zapomenete koupit drátěnku. Máte doma připálený hrnec nebo pekáč? Z kusu alobalu si udělejte větší kuličku a právě s ní můžete vydrhnout připálené nádobí nebo cokoliv jiného na co byste normálně brali drátěnku.
Zmuchlanou kuličku alobalu je vhodné přidat rovněž do praní. Zatímco do mikrovlnné trouby nikdy nesmíte alobal dát, do pračky určitě můžete. Pokud totiž k prádlu do bubnu pračky přidáte kuličku alobalu, na oblečení se vám nebudou tvořit žmolky a rovněž se zbavíte vlasů nebo zvířecích chlupů na oblečení.